tomaatteja korissa

Yrityksille

Yrittäjä tai yrittäjäksi aikova, voimme tukea EU:n maaseuturahastosta yrityksiä esimerkiksi investoinneissa, liiketoiminnan käynnistämisessä ja yrityksen kehittämisessä. Erityisesti haluamme kannustaa yrityksiä yhteistyöhön.

Leader-tuki on tarkoitettu pääsääntöisesti korkeintaan 5 htv:tä työllistäville yrityksille. Tukimuotokohtaisesti määritellään kuka voi hakea kyseistä tukea (luonnollinen henkilö, kaikki yritysmuodot, osuuskunta ja maatila)

Lisätietoa löytyy:

maaseutu.fi

Ruokavirasto

 

Tukien haku Hyrrässä

Rahoituskaudella 2023-2027 kaikki hakemukset haetaan Hyrrän kautta. Kirjaudu Hyrrä-asiointipalveluun osoitteessa hyrra.ruokavirasto.fi

Hyrrä-palvelu toimii parhaiten Google Chrome- ja Mozilla Firefox -selainten uusimmilla versioilla.

Voit asioida organisaation puolesta, jos sinulla on tarvittavat oikeudet Suomi.fi-valtuudet perus- tai valtuusrekisterissä.

Hyrrän valtuuskoodit ovat:

 • Maaseudun ja kalatalouden tukien ja korvauksien hakeminen (oikeuttaa hakemuksen täyttämiseen, allekirjoittamiseen ja lähettämiseen Hyrrässä)
 • Maaseudun ja kalatalouden tuki- ja korvaushakemusten valmistelu (oikeuttaa hakemuksen täyttämiseen)
 • Maaseudun ja kalatalouden tuki- ja korvaustietojen katselu (oikeuttaa hakemusten selailuun Hyrrässä

Hakemusten käsittely

 Ole aina yhteydessä Leader -toimistoon, mikäli suunnittelet hanketta. 

Hankkeiden valinnassa painotetaan valintakriteereiden lisäksi huolella valmisteltuja hankkeita kaikkine liitedokumentteineen, sekä varmasti toteutettavia hankkeita.

Hallitus kokoontuu pääsääntöisin kuukausittain, pois lukien heinäkuu.

Leader-ryhmästä haettavien hankkeiden haku on jatkuva, mutta Satasillan hallitus käsittelee saapuneet hankkeet seuraavien valintajaksojen mukaisesti:

  • 13.5 – 9.6. saapuneet käsitellään 13.6. kokouksessa
  • 10.6 – 11.8. saapuneet käsitellään 27.8. kokouksessa

Yritystukien on  täytettävä lainsäädännön mukaiset kriteerit sekä tuettava Leader Satasillan strategian yhtä painopistettä:

 • Lähituotteet ja palvelut
 • Viihtyisä asuminen ja monipuoliset harrastukset
 •  Älykkäät ratkaisut ja jatkuva oppiminen
 • Vetovoimainen matkailu ja elämyksellinen kulttuuri               

Lisäksi pakollisia kriteerejä ovat:

 1. Hanke perustuu alueen tai yrityksen tarpeisiin ja sen hyödyt tai tulokset kohdistuvat Leader Satasillan alueelle 
 2. Tuen myöntämisen ei arvioida aiheuttavan muita kuin vähäistä kilpailua tai sillä on vähäisiä markkinoiden toimintaa vääristäviä vaikutuksia
 3. Hankkeen on oltava realistinen ja toteuttamiskelpoinen (ajantasainen liiketoiminta- sekä rahoitussuunnitelma)
 4. Hakijalla on taloudelliset ja toiminnalliset kyvyt toteuttaa hanke (osaaminen, ammattitaito ja taloustilanne)

Hallitus pisteyttää kaikki hankehakemukset, katso valintakriteerit.

Voit tarkistaa aluerajauskartasta osoitteen perusteella, millä tukialueella yrityksesi toimii.  Karttapalveluun pääset tästä.

 

Leader-ryhmän hallitus tai viranomainen voi tehdä ohjelmakauden aikana rahoituslinjauksia, joilla suljetaan pois esim. tiettyjä toimialoja tai hakijoita. Rahoituslinjauksilla voidaan myös päättää poikkeavasta tukiprosentista tai kohdistaa rahoitusta erityisesti jollekin tietylle toimialalle, hakijalle tai hanketyypille. Leader -ryhmän hallitus tai viranomainen voi ohjelmakauden aikana päättää myös jonkin asian rahoittamisen lopettamisesta kokonaan.

Saiskohan uuteen Batmobiiliin rahoitusta?

Esimerkkejä Leader-tukea hyödyntäneistä yrityksistä

Nainen jäätelöpyörän kanssa
Sankariyrittäjät
Rakkaudesta jäätelöön

”Jos pystyisin tekemään mitä vain, tekisin jäätelöä ja perustaisin jäätelökahvilan”, ajatteli Jenna Bergström muutettuaan perheensä kanssa Uuteenkaupunkiin. Jenna Bergströmin artesaanijäätelöiden yksi suosikkimauista on mustikkapiirakka. Oletko koskaan tavannut ihmistä, joka ei

Lue lisää
Pirjo Suhonen neljän afrikkalaisen kollegan kanssa konferenssissa.
Sankariyrittäjät
ALO Finland vie suomalaista koulutusta maailmalle innovatiivisella tavalla

Suomen lapsilähtöinen koulujärjestelmä kiinnostaa kansainvälisesti. ALO Finland tuo suomalaisen kouluarjen ulkomaisten opetusalan ammattilaisten saavutettavaksi digitaalisessa muodossa. Suomalaislapset ovat sijoittuneet useissa kansainvälisissä oppimisvertailuissa kärkijoukkoon. Kiinnostusta kansainvälisesti on herättänyt myös suomalaisen koulutuksen

Lue lisää
Laatikkokaupan yrittäjä Kirsi Pitkanen
Sankariyrittäjät
Laatikkokauppa muutti maalle – vastuulliset puutuotteet syntyvät alusta loppuun entiseen Köyliön kunnanvirastoon remontoiduissa tiloissa

Nosturi kunnanjohtajan huoneen tilalle, valtuustosalin tammiparketti verstaan kattoon, pääoven tilalle katkaisulinja… Köyliön entinen kunnanvirasto muuntui Laatikkokaupan tuotanto- ja myymälätiloiksi. Helsinkiläissyntyinen Kirsi Pitkänen muutti yrityksensä, itsensä sekä henkilökuntansa pääkaupunkiseudulta Säkylän Köyliöön

Lue lisää