Nuoret heiluttavat lippuja meren rannalla


Yhdistyksille

Yhdistystoimija, voimme tukea EU:n maaseuturahastosta yleishyödyllisiä yhdistyksiä esimerkiksi investoinneissa sekä toiminnan käynnistämisessä ja  kehittämisessä. Erityisesti haluamme kannustaa alueemme asukkaita yhteisölliseen toimintaan.

Leader-hankkeella toteutetaan monenlaisia ideoita, jotka parantavat maaseudun palveluja ja viihtyisyyttä. Leader-hankkeet lähtevät tarpeesta ja niiden tuloksena syntyy aina jotakin uutta.  Hankkeiden on oltava yleishyödyllisiä eli tuki ei saa kohdistua harvoille, ennalta määrätyille edunsaajille eikä hankkeen pääasiallinen tarkoitus saa olla taloudellinen toiminta tai voiton tavoittelu.

Hakijana voivat olla rekisteröityneet yhdistykset, oppilaitokset, säätiöt ja kunnat sekä muut julkisoikeudelliset yhteisöt. Myös yksityisoikeudellinen yhteisö voi olla hakijana, mikäli sen tarkoitus on muu kuin taloudellinen toiminta ja voiton tavoittelu.

Ole yhteydessä Leader-ryhmään jo varhaisessa vaiheessa, kun alat suunnitella ideastasi hanketta. Autamme idean kehittelyssä ja tukihaun joka vaiheessa.

Tukien haku Hyrrän kautta

Rahoituskaudella 2023-2027 kaikki hakemukset haetaan Hyrrän kautta. Kirjaudu Hyrrä-asiointipalveluun osoitteessa https://hyrra.ruokavirasto.fi. 

Hyrrä-palvelu toimii parhaiten Google Chrome- ja Mozilla Firefox -selainten uusimmilla versioilla.

Voit asioida organisaation puolesta, jos sinulla on tarvittavat oikeudet Suomi.fi-valtuudet perus- tai valtuusrekisterissä.

Hyrrän valtuuskoodit ovat:

 • Maaseudun ja kalatalouden tukien ja korvauksien hakeminen (oikeuttaa hakemuksen täyttämiseen, allekirjoittamiseen ja lähettämiseen Hyrrässä)
 • Maaseudun ja kalatalouden tuki- ja korvaushakemusten valmistelu (oikeuttaa hakemuksen täyttämiseen)
 • Maaseudun ja kalatalouden tuki- ja korvaustietojen katselu (oikeuttaa hakemusten selailuun Hyrrässä)

 

Hakemusten käsittely

Ole aina yhteydessä Leader -toimistoon, mikäli suunnittelet hanketta. 

Hankkeiden valinnassa painotetaan valintakriteereiden lisäksi huolella valmisteltuja hankkeita kaikkine liitedokumentteineen, sekä varmasti toteutettavia hankkeita.

Hallitus kokoontuu pääsääntöisin kuukausittain, pois lukien heinäkuu.

Leader-ryhmästä haettavien hankkeiden haku on jatkuva, mutta Satasillan hallitus käsittelee saapuneet hankkeet seuraavien valintajaksojen mukaisesti:

  • 13.5 – 9.6. saapuneet käsitellään 13.6. kokouksessa
  • 10.6 – 11.8. saapuneet käsitellään 27.8. kokouksessa

 

Tätä kohdetta on rahoittanut Leader Pyhäjärviseutu

Apua hankkeen suunnitteluun ja hakemiseen, kannattaa olla meihin yhteydessä jo heti alkuvaiheessa 

Hyvän hankkeen tunnuspiirteet

 • Selkeä, konkreettinen ja realistinen tavoite
 • Huolellinen valmistelu ja hyvä suunnittelu
 • Toimiva ja tavoitteisiin nähden riittävä yhteistyö
 • Aktiivinen ja säännöllinen viestintä hankkeen aikana ja sen jälkeen
 • Oikein mitoitettu kustannusarvio, josta on helppo pitää kiinni ilman ylityksiä
 • Tuloksellisuus, vaikuttavuus ja hyödyllisyys ovat mitattavissa
 • Aktiivinen ja asiantunteva toteuttajajoukko
 • Toteuttaa asioita, joilla on pitkäaikaisia ja kestäviä vaikutuksia myös hankkeen päättymisen jälkeen
 
 Lue lisää hyvistä hankkeista ja esimerkeistä maaseudun hyväksi

Sankariyhdistykset -lehti kertoo maaseudun yhdistyksistä, jotka Leader-tukea hyödyntämällä kehittivät kotiseutunsa viihtyisyyttä ja palveluita. Tarinansa kertovat mm. kyläyhdistys, urheiluseura, nuorisoteatteri, marttayhdistys, sirkus, elävien kuvien yhdistys ja meripelastusseura.

Esimerkkejä rahoitetuista hankkeista

Kuvassa on Euran Pirtti-rakennuksen seinää
Ajankohtaiset
Vapaaehtoistyön messut LA 18.2.2023 klo 10-14

Vapaaehtoistyön monipuolinen kirjo esillä messuilla Oletteko myyneet kahvia ja mokkapaloja lasten urheilukilpailuissa? Oletko jäädyttäneet talkoovoimin luistelukenttää? Vai käykö yhdistyksenne esiintymässä ikäihmisille? Vai oletko kenties itse vailla uutta harrastusta ja merkityksellistä

Lue lisää
Turkoosi vesi ja punainen tupa
Hanketarinat
Upea retkipäivä hankekohteissa

Tiesitkö, että Leader Pyhäjärviseudun alueella on yhdistyksen 25-vuotisen historian aikana ehditty rahoittaa hankkeita yli 15 miljoonan euron edestä? Koska toteutuneita hankkeita on satoja, yhden retkipäivän aikana ehtii tutustua vain murto-osaan

Lue lisää
yyteri sandstorm kisan tuomareita arvioimassa kisaajia
Sankariyhdistykset
Yyteri Sandstorm toi crossfitin dyyneille

Yyterin ainutlaatuinen hiekkaranta Porissa on monelle tuttu rentoutumispaikka, mutta saa rannalla hien valumaan muutenkin kuin helteillä. Vauhtia ja voimaa ei puuttunut, kun uusi toiminnallisen harjoittelun joukkuekilpailu Yyteri Sandstorm järjestettiin ensimmäistä

Lue lisää