Laatikkokauppa muutti maalle – vastuulliset puutuotteet syntyvät alusta loppuun entiseen Köyliön kunnanvirastoon remontoiduissa tiloissa

Nosturi kunnanjohtajan huoneen tilalle, valtuustosalin tammiparketti verstaan kattoon, pääoven tilalle katkaisulinja… Köyliön entinen kunnanvirasto muuntui Laatikkokaupan tuotanto- ja myymälätiloiksi.

Helsinkiläissyntyinen Kirsi Pitkänen muutti yrityksensä, itsensä sekä henkilökuntansa pääkaupunkiseudulta Säkylän Köyliöön Satakuntaan. Puutuotteita käsityönä valmistava yritys osti ensimmäiset omat tilansa. Tähän asti yrityksen tuotantoa, verkkokauppaa ja myymälää on pyöritetty vuokratiloissa.

– Kymmenen vuotta siinä meni, että uskalsi ottaa tämän askeleen, mutta kyllä kannatti, yrittäjä Kirsi Pitkänen toteaa.

Laatikkokaupan kivijalkamyymälä Helsingin Tapanilassa säilyi toistaiseksi, mutta kaikki muut yrityksen toiminnot siirtyivät Kepolan kylään Köyliöön. Laatikkokaupan tuotantotilat sijaitsivat aiemmin Tuusulassa, mutta koronan myötä vuokrasopimus irtisanottiin yllättäen ja yritykselle piti etsiä uudet tilat. Työntekijät pohtivat ratkaisua yhdessä mökkiviikonlopun yli ja ajatus työskentelystä maaseudulla luonnonhelmassa kirkastui.

– Päätin heti, kun olin ensimmäisen kerran käynyt täällä, että tämä me ostetaan.

Köyliön kunta liittyi Säkylän kuntaan 2016 ja kunnanvirasto jäi lähes tyhjilleen lukuun ottamatta muutamaa yrittäjää ja yhdistystä, joille kunta oli vuokrannut tiloja. Osa vuokralaisista, kuten Köyliöt Lallit, jäi vielä taloon.

Kirsi Pitkänen kurkistaa Pääkonttorin ovesta

Yritys sai Leader Pyhäjärviseudulta investointitukea 20 prosenttia toimitilojen ostamiseen ja remontointiin. Entisen kunnanviraston muuntaminen toimiviksi puualan yrityksen tiloiksi ei käynyt ihan noin vain. Rakennuksessa oli lukuisia pieniä huoneita, joista lähes parikymmentä purettiin.

– Aina löytyi jotain yllätyksiä. Vanhimmasta 60-luvulla rakennetusta osasta ei ole säilynyt piirustuksia sähköistä tai vesiyhteyksistä, joten päädyimme purkamaan kaiken. Urakka oli valtava, mutta nyt meillä toimivat juuri meidän tarpeisiimme suunnitellut tilat, yrittäjä sanoo.

Kynttilöitä puulaatikoissa myymälässä

Yritys sai Leader-tukea myös kahden koneen hankintaan sekä puruimurijärjestelmän asentamiseen.

– Uudet automatisoidut koneet tekevät työskentelystä paljon turvallisempaa, kun ei tarvitse laittaa käsiä väliin sahatessa. Lisäksi ne tehostavat tuotantoa ja parantavat tuotteiden laatua. Uusi imujärjestelmä on todella tehokas, sahanpurua ei ole juuri missään.

Yritystoimintaa kestävän kehityksen periaatteella

Yrityksen uusien tilojen suunnittelussa haluttiin ottaa huomioon tuotteiden hiilijalanjälki. Talon lämmitysjärjestelmä uusittiin kokonaan ekologisemmaksi. Öljylämmityksestä luovuttiin ja tilalle asennettiin ilmalämpöpumppuja sekä vesi-ilmalämpöpumppu.

Uusi sijainti mahdollistaa myös sen, että puutavaraa pystytään hankkimaan lähempää kuin pääkaupunkiseudulla. Tuotesuunnittelussa Kirsille on tärkeää pysyä mahdollisimman kaukana kertakäyttökulttuurista.

– Haluan, että tuotteissamme on otettu huomioon se, että ne kestävät sukupolvelta toiselle. Olen aina sanonut, että ”me parannetaan maailmaa yksi laatikko kerrallaan”.

Entisen kunnanviraston uusimpaan laajennusosaan remontoidaan vielä kaksi vuokra-asuntoa henkilökunnalle. Kirsin sisar Pia Pitkänen muutti yrityksen mukana myös Köyliöön. Hän vastaa etenkin yrityksen markkinoinnista ja verkkokaupasta. Laatikkokaupan pitkäaikaiselle puusepälle ostettiin kodiksi kunnanviraston viereinen vuonna 1921 rakennettu puutalo, joka on toiminut aiemmin nuorisotalona. Nyt talo toimii henkilökunnan kimppakämppänä, kunnes uudet asunnot valmistuvat.

Kirsi maalaa puulaatikkoa

– Meidän työmatkamme lyheni tunnista alle minuuttiin. Saimme lisää vapaa-aikaa ja ympäristöllekin on parempi, kun ei istuta autossa kahta tuntia päivässä. Ja tämä luonto täällä inspiroi aivan valtavasti! Mistä tahansa ikkunasta, kun katsot ulos, niin näet vihreää, Kirsi Pitkänen sanoo.

Tuotteet valmistuvat käsityönä

Laatikkokaupan päätuotteita ovat nimenmukaisesti puulaatikot. Yritys valmistaa myös huonekaluja kuten suosittuja Tuomaala-jakkaroita ja muita puisia sisustustuotteita sekä kuluttajille että yritysmyyntiin. Iso osa Laatikkokaupan tuotteista valmistetaan mittatilaustyönä.

Yrittäjät Jordan Kalevala Koru ja muita yrityksille valmistettuja puulaatikoita

– Ravintolat on yksi iso asiakaskuntamme. Kuluttaja-asiakkaille teemme tilaustöinä juuri omaan kotiin sopivien mittojen mukaan esimerkiksi säilytys- tai kierrätyslaatikoita, Kirsi Pitkänen kertoo.

Kaikki Laatikkokaupan tuotteet valmistetaan alusta loppuun Köyliössä kotimaisista raaka-aineista. Osa puutavarasta tulee jatkojalostettuna Laatikkokauppaan, mutta yritys on tarkka hankinnoistaan.

– Meille on sydämenasia, että käytämme tuotteissamme vastuullisesti tuotettua Suomessa kasvanutta puuta.

Laatikkokauppa ulkoa Kepolassa Köyliössä Säkylässä