Kokemäen puutarhakoulun kasvatit kehittävät luomutilaa monipuolisuus edellä

Saaren luomutila haluaa kasvaa monipuolistumalla ja jatkojalostusta kehittämällä. Tänä kesänä käytössä on ensi kertaa kumppanuusmaatalousmalli, jonka kautta asiakkaat sitoutuivat jakamaan tuottajan satoriskiä. Uusi elintarviketila pääsee todelliseen testiin syksyllä.

Sukupolvenvaihdos, jatkojalostustilat, peltoalan laajennus – tämä kaikki on tapahtunut Saaren luomutilalla parissa vuodessa. Kaikki lähti siitä, kun isäntäpari Ulla Mäkinen ja Risto Nevalainen halusivat löytää työlleen jatkajat.

– Teimme Riston kanssa viisivuotissuunnitelman, jonka tähtäin oli sukupolvenvaihdoksessa. Samaan aikaan kun suunnitelmaa laadittiin, saatiin harjoitteluun nämä kaksi samanlaista työhullua, Mäkinen nauraa ja viittaa vieressä istuviin Mikko-Samuli Lahtiseen ja Susanna Harjunpäähän.

Nainen kantaa taimia kasvihuoneessa.

– Taimikauppa kasvaa vuosi vuodelta. Olemme kasvattaneet kasvihuonealaa jopa puolella, Ulla Mäkinen kertoo.

Keväällä 2017 perustetun Saaren luomuosuuskunnan myötä Lahtisesta ja Harjunpäästä tuli yrittäjiä tilalle. Nelihenkisenä osuuskunta ehti toimia vuoden verran. Risto Nevalainen menehtyi syksyllä 2018 sairauden uuvuttamana.

– Riston neuvo meille oli, että yhdessä aina keskustelette ja yhdessä mietitte. Sitä neuvoa olemme noudattaneet, Mäkinen sanoo.

Taimikauppaa ja tuotekehittelyä

Tilan alkukesä oli vilkas, sillä taimikaupasta on tullut vuosi vuodelta merkittävämpää. Kasvihuonealaa on kasvatettu jopa puolella, ja oman tilamyymälän lisäksi taimia toimitetaan muutamiin isompiin puutarhamyymälöihin Satakunnassa. Toiminta on laajentunut enemmän myös piha- ja puutarhanhoitopalveluihin.

taimia kasvatuspurkeissa

Tällä kaudella tilalla kasvaa 30 erilaista kasvia ja lähemmäs 70 lajiketta, uutuuksia mm. keltajuurikas ja nauris. Nykyinen 3,8 hehtaarin peltoala lähes kaksinkertaistuu ensi kaudeksi, kun siirtymävaiheessa oleva ala saadaan viljelyyn. Tarkoituksena on lisätä etenkin mansikkaa ja yrttien viljelyä.

– Saskatoon, valkosipuli, maa-artisokka – kaikkea vielä puuttuu. Meillä on selkeä ajatus, että eteenpäin mennään nimenomaan monipuolisuudella ja jalostamalla ei vain lisämaata vuokraamalla, Mäkinen sanoo.

Osuuskunta teki merkittävän panostuksen jatkojalostukseen rakentamalla viime vuonna elintarviketilat ja uuden tilamyymälän. Rakentamisinvestoinnissa ja elintarviketilan laitehankinnoissa hyödynnettiin Leader-tukea. Jatkojalostus tuo lisää työtä syksy- ja talvikaudeksi. Vihannes- ja marjasadosta saadaan valmistettua monipuolisesti niin mehut, hillot kuin säilykkeet. Koneet pääsevät todelliseen testiin tänä syksynä.

Ulla Mäkinen, Susannan Harjunpää ja Mikko-Samuli Lahtinen Saaren luomutilan kyltin alla

Meillä on perheyritysmalli, kaikki menee hyvin, kun tunteja ei lasketa, naurahtavat Ulla Mäkinen, Susanna Harjunpää ja Mikko-Samuli Lahtinen.

– Tavoite on saada vaadittu työmäärä inhimilliseksi tilaa kehittämällä. Tänä vuonna sellerimäärä tuplattiin ja myös purjoala kasvoi. Porkkanaa ja punajuurtakin on enemmän juuri jatkojalostusta ajatellen. Tavoitteena on syksyllä tehdä mm. tuorekeittojuuresjalosteita, Mikko-Samuli Lahtinen kertoo.

– Nyt voimme hyödyntää paremmin kakkoslaadun tavaran, jota voimme ostaa myös muilta tuottajilta ja vähentää näin hävikkiä. Puhumattakaan luonnon sienistä, marjoista ja yrteistä. Jalostus on ollut ihan lapsenkengissä, Mäkinen kertoo.

Hänellä on oma Ullan Uniikki -tuotemerkki, jota myydään mm. Mäkisen omistamassa Luomupuodissa Porin kauppahallissa. Ennen tuotteet teetettiin tilan antimista muualla, nyt Saaren luomuosuuskunta voi toimia alihankkijana.

Kumppanuusmaatalous rantautui Amerikasta Ulvilaan

Asiakkaiden osallistaminen ja ruuantuotannon näkyväksi tekeminen on Saaren luomuosuuskunnalle tärkeää. Tänä vuonna tilalla onkin kokeiltu ensimmäistä kertaa kumppanuusmaatalousmallia, jonka mukaisesti asiakkaat maksavat sadosta etukäteen. Tämän erityisesti Pohjois-Amerikassa suositun mallin kautta kuluttajat tulevat jakamaan satoriskiä tuottajan kanssa.

–  Malli tuo asiakkaan lähemmäs ja heihin kehittyy erilainen suhde. Toive oli, että saisimme ensimmäisenä vuonna mukaan 10, mutta mukana on nyt 23 asiakasta. Suosio yllätti meidät, Harjunpää kertoo.

Mikko-Samuli Lahtinen Saaren luomutilan mailla

Mikko-Samuli Lahtinen työskenteli tilalla kolme vuotta ennen osuuskunnan perustamista. Taustalla näkyy uusi elintarviketila- ja myymälärakennus, jossa valmistuvat tulevaisuudessa mm. mehut, hillot ja säilykkeet.

Kumppanuusmaatalousmalliin liittyneet asiakkaat saavat noutaa satokassin joka toinen viikko heinä-syyskuussa. Kassi sisältää sesongin kasviksia ja marjoja sekä hyväksi havaittuja reseptejä ja muuta tietoa.

– Järjestämme osallistuville myös talkoopäivän, jolloin koko perhe voi tulla tutustumaan tilan toimintaan, saada tietoa viljelytekniikasta ja osallistua myös tilan töihin, Harjunpää sanoo.

Yhdessä eteenpäin

Saaren luomuosuuskunnan osakkaita yhdistää kehittämisen ja eteenpäin menemisen halu. Hauska seikka on myös, että jokainen on alan vaihtaja ja päätynyt Saaren luomutilalle Kokemäen puutarhakoulun kautta. Mikko-Samuli Lahtisen tausta on tietotekniikka- ja metsätalousalalla, Susanna Harjunpää taas tulee kulttuuriperinnöntutkimuksen parista ja on työskennellyt mm. museoilla.

Harjunpää sanoo, että yksin hän ei olisi uskaltanut lähteä maatalousyrittäjäksi.

– On kiva, että saamme nyt yhdessä suunnitella ja neuvotella. Parasta on, kun hommat vaihtuvat kauden mukaan.

– Yksin en olisi tätä pystynyt jatkamaan. Kun on enemmän ihmisiä, tulee myös enemmän ideoita. Täytyy ihmetellä, että asioilla on tapana järjestyä. Miten onkin, että tulee yhtä hullut ihmiset. Meillä on samansuuntaiset ajatukset, miten tätä työtä viedään eteenpäin, Ulla Mäkinen painottaa.

mansikantaimia maalla

Saaren Luomuosuuskunta sai elintarviketilan ja tilamyymälän rakentamiseen tukea Leader Karhuseudulta.  Maatilat voivat saada sivuelinkeinoihin ja jatkojalostukseen yritystukea Leader-ryhmästä.  Maatilojen kohdalla korotettu 35% tuki maatilatalouden ulkopuolisiin investointeihin on mahdollinen. Juttu on julkaistu elokuun 2019 Luomulehdessä.