Eurajoella yhdistykset yhdistivät voimansa ikäihmisten hyvinvoinnin puolesta – keskustaan asennettiin levähdyspenkit talkoilla

Eurajoella oli kiireinen lauantaipäivä. Yhdeksän yhdistyksen jäsenistä ja paikallisista maanrakennusurakoitsijoista koostunut talkooporukka ahersi aamuseitsemästä asti koronan asettamia turvallisuusohjeita noudattaen. Tavoitteena oli saada päivän aikana yhdeksän puistonpenkkiä paikalleen ympäri Eurajoen keskustaa.

 

Yhdeksän eurajokelaista yhdistystä päätti yhteistuumin parantaa alueen ikäihmisten liikkumismahdollisuuksia tasaisin välein asennettujen penkkien avulla. Levähdyspaikat yleisimpien lenkkireittien varrella mahdollistavat monelle ikääntyneelle omatoimisen liikunnan. Tarkkaan mietityt asennuspaikat valikoituivat Ikäinstituutin suositusten, kunnan alueinsinöörin ja eläkeläisten edustajien neuvojen mukaan.

 

– Penkeille oli ihan selkeä tarve. Eurajoella ei ole aiemmin ollut puistonpenkkejä. Laitoimme kyselyä muille yhdistyksille, että ketkä olisivat kiinnostuneita lähtemään mukaan tällaiseen, hanketta koordinoivan Eläkeliiton Eurajoen yhdistyksen puheenjohtaja Harri Mäkinen sanoo.

 

Peräti yhdeksän yhdistystä ilmoitti kiinnostuksensa ja niin ollen päätettiin hankkia yhdeksän penkkiä – jokaiselle oma nimikkopenkki. Ehtona projektin toteutumiselle oli kuitenkin, että hankintoihin saatiin rahoitus Leader Ravakalta. Leader-hankkeena toteutetun projektin kokonaiskustannukset ovat noin 10 000 euroa.

 

– Eurajoella on vielä tällaista yhteisöllisyyttä, ihmiset lähtevät hyvin mukaan talkoisiin, Mäkinen kehuu.

 

Koronapandemia asetti omat haasteensa talkoille. Kutakin penkkiä sai olla asentamassa kerrallaan vain muutama kyseisen yhdistyksen edustaja ja turvavälit pyrittiin pitämään työn tuoksinnassa. Myös kaksi paikallista yritystä lähti mukaan talkoilemaan yhteisen hyvän puolesta. Maanrakennus Lammila suoritti kaivuutyöt ja L-M Suomiset toimitti täytemurskeen penkkien paikoille.

 

Kiitoksia sateli jo asennusvaiheessa

 

Yhdistysten penkkien paikat arvottiin. Pappamopokerhon penkin paikaksi valikoitui Keskustan koulun edusta. Asennuspuuhissa huhkivat kerhon perustajajäseniin kuuluvat Jari ja Jouni Syren.

 

–Rahoitimme osan penkistä lauluryhmämme Kakstahtkäryn keikkatuotoista, Eurajoen pappamopokerhon puheenjohtaja Jari Syren kertoo.

 

Syrenin veljeksillä riitti yleisöä, kun uteliaat kyläläiset kulkivat työmaan ohi. Raavaat miehet auttoivat myös muiden penkkien paikalleen nostamisessa, sillä painoa betonijalustaisella penkillä oli pitkälti toista sataa kiloa.

Eurajoen pappamopokerho asentaa penkkiä

 

– Tämä on hyvä projekti. Pari ikäihmistä on jo tullut kiittelemään. Eräskin mies kertoi, että hänen on tehnyt mieli käydä kävelyllä, mutta ei ole aiemmin voinut, kun ei ole ollut penkkejä, Jari Syren sanoo.

 

Yhdistykset sitoutuivat myös ylläpitämään penkkejä seuraavat viisi vuotta. Huoltovuorot arvottiin, ja ensimmäisen vuoden ajaksi penkkien kunnosta vastaa Eläkeliiton yhdistys, seuraavaksi vuorossa on pappamopokerho.

 

– Talvikunnossapidosta olemme jo sopineet kunnan nuorten työpajan kanssa. He pitävät huolen, että aurauslumi ei estä penkeille pääsyä, Harri Mäkinen kertoo.

 

Alun perin oli tarkoituksena, että penkkien asennuksen jälkeen järjestetään kuntalaisille yhteinen tapahtuma ja avataan penkkireitti virallisesti, mutta tapahtumaa joudutaan lykkäämään vallitsevan tilanteen takia. Penkit ovat kuitenkin asukkaiden käytettävissä heti. Eurajoen kunta hankki myös yhden samanlaisen penkin kunnanviraston kulmalle. Kunnan penkki asennetaan myöhemmin paikalleen.

 

Hankkeessa mukana ovat Eläkeliiton Eurajoen yhdistys, Lions Club Eurajoki, Lions Club Eurajoki Ladyt, Eurajoen pappamopokerho, SPR Eurajoen osasto, Eurajoen Karjalaseura, Eurajoen eläkkeensaajat, Eurajoen Rotaryklubi sekä Eurajoen Yrittäjät.