Nykyistä joulun viettoamme arvostellaan usein kovin materiakeskeiseksi, mutta sitä sen ei tarvitse olla. Pienillä tarkistuksilla ja muutoksilla oma joulu on mahdollista muuntaa kestävämpään suuntaan, ja vaikkapa varsinaiseksi kiertotalousjouluksi. Kiertotalous Haltuun -hankkeessa keräsimme vinkkejä kestävään ja ympäristöystävälliseen jouluun.
Tärkein vinkki on kohtuullisuus. Hanki kaikkea vain sen verran kuin aidosti tarvitset ja käytät. Mieti, löytyykö vastaavaa jo kotoa. Hanki vähemmän, mutta laadukasta.
Joulukoristeet
Maapallomme pursuilee tavaraa, kuten myös joulukoristeita. Jokaisen kotoa löytyy useimmiten jo monenlaisia hauskoja ja tunnelmaa tuovia koristeita, ja valoja, joilla kotiin voi tuoda joulun tunnelmaa. Jos jotakin uutta tarvitaan tai halutaan, ensimmäinen osoite hankinnoille on kirpputori tai kierrätyskeskus. Nämä paikat tarjoavat aikamoisen valikoiman kierrätyskoristeita. Samalla voit viedä kiertoon ne koristeet, joita et enää itse tarvitse.
Joululahjat
Myös lahjojen hankinnassa vähemmän on enemmän. Eli hanki ajatuksella, laadukasta, saajalleen mieleistä. Tärkeää on myös miettiä lahjatuotteita hankkiessa, miten niitä huolletaan ja korjataan. Löytyykö varaosia, voiko tuotetta ylipäätään korjata. Onko se niin kestävä, että sen voi kierrättää seuraavalle käyttäjälle, jos edellinen ei enää tuotetta tarvitse?
Lahjojen paketoinnissakin voi ottaa kiertotalouden huomioon. Paras tapa paketoida olisi oikea kestopakkaus, esimerkiksi kankaasta ommeltu pussi tai kassi, jota voi käyttää monena jouluna uudelleen. Myös paperisia lahjakasseja voi uudelleenkäyttää, ja jouluisiksi niitä saa vaikka värikkäillä nauhoilla.
Satasillan alueella toimii kaksi jäteyhtiötä, Euran ja Säkylän alueilla Loimi-Hämeen Jätehuolto, ja Eurajoen alueella Rauman seudun jätehuoltolaitos. Oman jätehuoltosi verkkosivulta löydät tarkempia ohjeita lajitteluun, mutta yleissääntö esimerkiksi lahjapaperien suhteen on, että värikkäät ja kiiltävät lahjapaperit ja -narut kuuluvat sekajätteeseen.
Loimi-Hämeen Jätehuollon sivuilta löytyy erillinen muistilista joulun ajan lajittelulle.
Jouluruoka
Jouluruoka on tärkeä ja joulun tunnelmaa tuova asia, johon halutaan panostaa. Tässäkin asiassa kohtuus on hyvä ohjenuora. Helposti tulee hankittua liikaa ja liian montaa eri laatua ruokaa, ja vaarana on tällöin, että kaikki ruoka ei tule syödyksi, vaan syntyy ruokahävikkiä. Muista siis suunnitella ruokamäärät tarkasti, nykyisin kaupat ovat auki joka päivä, ja lisää ruokaa saa haettua lähes aina.
Jos jouluruuat alkavat kyllästyttää, tai muusta syystä niitä uhkaa jäädä syömättä, on netti täynnä hyviä vinkkejä ruokien jatkojalostamiseen. Vinkkejä löytyy vaikkapa Marttojen tai Maa- ja kotitalousnaisten sivuilta.