Koivuniemen Herra on kehittänyt maatilamatkailua kolmenkymmenen vuoden ajan – Nyt uusi sukupolvi kasvattaa toimintaa ympärivuotiseksi

Maatilamatkailuyritys Koivuniemen Herran toiminta uudessa paikassa entisen Merikievarin tiloissa on lähtenyt mukavasti käyntiin. Koivuniemen Herran MuuMaa ehti toimia pitkään Merikarvialla perheen kotitilalla, mutta halu kasvattaa toimintaa sai Koivuniemet ostamaan tyhjillään olleen legendaarisen tanssipaikan.

– Meillä tuli vanhassa paikassa kolmekymmentä vuotta täyteen. Nyt nuoret ovat vetovastuussa täällä uudessa paikassa, matkailutilaa miehensä Markun kanssa pyörittänyt Sirkkaliisa Koivuniemi kertoo.

Lehmiä MuuMaassa

Yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos. Perheen tytär Miina Koivuniemi ja poika Frans Koivuniemi halusivat jatkaa ja kehittää vanhempiensa liiketoimintaa. Vanha isäntäpari kuitenkin työskentelee yhä entiseen malliin tilalla.

Uusilla yrittäjillä oli visio saada toiminnasta ympärivuotista kausiluonteisuuden sijaan. Se ei kuitenkaan onnistunut vanhassa paikassa, sillä majoituksen järjestämiselle ei ollut riittävästi tilaa eikä parkkipaikkaa voitu enää laajentaa. Myös elämyksellisen maatilaohjelman järjestäminen kävi hankalammaksi vanhoissa tiloissa koronatilanteen vuoksi.

Koivuniemi Group Oy sai uusien toimitilojen hankintaan ja niiden maatilamatkailuun soveltuvaksi remontointiin tukea EU:n maaseuturahastosta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.

Koivuniemen herran Muumaa

Uudessa paikassa riittää tilaa toimia koronturvallisesti ja kasvattaa matkailuyrityksen toimintoja: rakennuksia on lukuisia, piha-alue on valtava ja parkkitilaakin on runsaasti. Yrityksen uusi sijainti on myös hyvä valtatien varrella.

Koivuniemet ovat kehittäneet yritystä määrätietoisesti kolmenkymmenen vuoden ajan ja he ovat hyödyntäneet siinä myös useasti EU:n maaseuturahaston tukea. Koivuniemen Herran toimintaa on kehitetty vuosien varrella Leader-rahoituksella. Yritys on ollut myös mukana esimerkiksi Satakunnan ELY-keskuksen rahoittamassa Merikarvia Green Care -yritysryhmähankkeessa, jossa matkailualan yritykset loivat uusia luonnon hyvinvointivaikutuksiin perustuvia palveluita.

 

Matkailutoimintaa tehdään historiaa kunnioittaen

Koivuniemen Herran uusi paikka on entinen Harjun suurtila, jonka mailla on upeita vanhoja aittoja, kivinavetta, suuri päärakennus, saunoja ja muita uudempia rakennuksia. Myöhemmin tila on toiminut muun muassa lastenkotina ennen suosituksi tanssipaikaksi muuntautumista.

Nainen syöttää hevosia

– Halusimme selvittää tilan historiaa ja palkkasimme historiantutkijan työhön. Selvisi mielenkiintoisia asioita. Tällä paikalla on sijainnut aiemmin lasitehdas ja oluttehdas, Frans Koivuniemi kertoo.

Tutkija Anni Ruohomäen työn tuloksena koottiin paikan historiasta kertova näyttely kivinavetan vintille. Tilan historia näkyy myös nykyisen yrityksen palveluissa.

­– Halusimme kunnioittaa tilan historiaa nimeämällä esimerkiksi majoitustilamme Hanna ja Magnus -hotelliksi tilan perustajien Hanna ja Magnus Selanderin mukaan, Frans Koivuniemi sanoo.

koivuniemen herran kivinavetta

Yritys tarjoaa hotellitason majoitusta päärakennuksessa. Hostellimajoitusta on puolestaan tilan vanhimmassa rakennuksessa, 1880-luvulla rakennetussa kivinavetassa. Leirikoululaiset pääsevät yöpymään vanhaan väentupaan.

– Historianselvityksessä löytyi vanhoja karjaluetteloita. Nimesimme hostellin jokaisen huoneen 50-luvulla navetassa asuneiden lehmien mukaan, Frans Koivuniemi kertoo.

Hyvikki kyltti hostellin ovessaKoivuniemen herran hostellihuone