Lupaus-elokuvan Lottapuku, Peter Franzénin Rukajärven tie -paita, uuden tuntemattoman kiljupänikkä – muun muassa nämä voit nähdä Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseossa. Ensi vuonna 30 vuotta täyttävän museo syntyi Talvisota-elokuvan kuvauksissa 80-luvun lopulla käytetyn rekvisiitan ympärille.
Säkylässä Köörnummin teollisuusalueella on merkillinen halli. Pihaan käännyttäessä katse kiinnittyy ensimmäisenä muutamaan vanhaan tykkiin sekä ”Sturmiin”. Näistäkään ei vielä arvaa, millaisen määrän talvi- ja jatkosodan aikaista esineistöä hallirakennus pitää sisällään.
Vuonna 1990 perustetun Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseon juuret ovat vuonna 1989 ensi-iltansa saaneessa Talvisota-elokuvassa. Aidon ajankuvan luomiseksi Antti Tuurin romaaniin perustuva suurtuotanto kaipasi paljon erilaista rekvisiittaa, näiden hankinnasta vastasi nykyinen museonhoitaja ja sotakamreeri Ilpo Nurmi.
Nurmi puvusti massiivisia joukkoja sodanaikaisiin tamineisiin ja etsi esineistöä, kuten aseita ja muita varusteita. Esimerkiksi neuvostosotilaiden vaatteet Nurmi kävi hakemassa Neuvostoliitosta.
Elokuvan kuvausten päättymisen jälkeen rekkalastilliselle rekvisiittaa kaivattiin sijoituspaikkaa. Ilpo Nurmi sai idean näyttelystä, joka kiersikin ympäri Suomea ja sai suuren suosion. Nykyään museolla on tilat Köörnummin teollisuusalueella Säkylässä. Näyttelyyn on vuosien varrella kerätty lisää erilaisia tavaroita talvi- ja jatkosodan ajalta. Useat esillä olevista esineistä ja vaatteista ovat sellaisia, joita on käytetty elokuvissa. Museolta löytyy mm. Lupaus-elokuvassa käytetty lottapuku sekä Peter Franzenin Rukajärven tie -elokuvassa käyttämä paita. On museolla myös toteutumatta jäänyttä Mannerheim-elokuvaa varten valmistettu Mannerheimin puku.
Museossa on esillä mm. lottien toimintaa lääkintähuollon, ilmavalvonnan, muonituksen ja kanttiinitoiminnan osalta.
Kesäisin auki olevan museon näyttely uusiutuu joka vuosi. Museon esineistöön on tutustunut jo yli 200 000 kävijää. Tämä vuoden näyttely on nimeltään ”Talvisota ja Talvisota-elokuva”. Uutta esineistöä on koottu liittyen Köyliö suojeluskuntaan. Museo on saanut täksi kesäksi lainaan Satakunnan museolta Köyliön suojeluskunnan lipun.
Nurmelle on tärkeää, että tietoa talvi- ja jatkosodasta sekä suojeluskuntien ja lottajärjestöjen toiminnasta saataisiin lisättyä. Tavoitteena on, että näyttelyyn tutustuville jää kuva sodan merkityksestä ja siitä selviytymisestä. Museon esineistöä hallinnoimaan perustetun säätiön meneillään olevalla Leader-hankkeella pyritään kehittämään museon perusnäyttelyä sekä luetteloimaan ja digitoimaan kirjastoon saadut teokset ja näyttelyyn hankitut esineet ajan tasalle.
Leader Pyhäjärviseudun rahoittaman hankkeen tavoitteena on tulevaisuudessa tavoittaa enemmän nuoria kävijöitä ja kouluryhmiä mm. näyttelyn nykyaikaistamisella ja markkinointiin panostamisella. Hankkeella tehdään myös arvokasta sota-aiheista tutkimustyötä, jonka tuloksia julkaistaan kaikkien saataville. Valmiiksi on saatu tutkimus Säkylän suojeluskunta- ja lottatoiminnasta, parhaillaan vastaavaa tutkimusta tehdään Köyliön alueesta.