Nyt on aika äänestää Satakunnan Supervoimaa!

Suomalainen Leader toiminta täyttää tänä vuonna 25 vuotta! Samalla päättyy myös EU-ohjelmakausi 2014-2022. Juhlan kunniaksi pyöräytimme käyntiin Voimakasta Leader toimintaa 25 vuotta -kilpailun, jossa palkitaan hankkeita toteuttaneita sankareita. Mikä on siis Satakunnan sykähdyttävin Leader-hanke?

 

Syyskuussa kysyimme ehdokkaita ja saimme joukon loistavia ehdotuksia. Leader-ryhmien raati on valinnut 10 hanketta yleisöäänestykseen ja ehdokkaat ovat tässä:

 

1. Laatikkokauppa, Säkylä

Yrittäjä Kirsi Pitkänen muutti itsensä sekä henkilökuntansa pääkaupunkiseudulta Säkylän Köyliöön Satakuntaan. Köyliön entinen kunnanvirasto muuntautui Laatikkokaupan tuotanto- ja myymälätiloiksi. Urakka on ollut valtava, mutta kannattava. Nyt yrityksellä on ensimmäistä kertaa omiin tarpeisiin suunnitellut toimivat tilat. Laatikkokauppa valmistaa käsityönä nimensä mukaisesti puulaatikoita, penkkejä ja muita erilaisia sisustustuotteita sekä kuluttajille että yrityksille. Tuotteiden raaka-aineena käytetään kotimaista vastuullisesti kasvatettua puuta. Yritys sai Leader Pyhäjärviseudulta tukea uusien toimitilojen ostamiseen ja remontointiin sekä koneiden hankintaan. Hankkeen jälkeen yritys on laajentanut toimintaansa ja kylkeen on perustettu Bar&Art&Cafe.

Kotimaisesta puusta valmistettuja penkkejä ja laatikoita

Laatikkokauppa toimii entisessä Köyliön kunnanvirastossa.

2. Lapin Linnavuoren kuntoportaat

Lapin Linnavuoren syksyllä 2020 rakennetut kuntoportaat mahdollistavat kuntoilun luonnonhelmassa.  Pyörnin ja Linnavuoren palvelukeskuksen vieressä portaat ovat keskeisellä paikalla ja hyvin saavutettavissa. Portaat tehtiin kaikenikäisille ja -kuntoisille: esimerkiksi askelmien mataluus mahdollistaa sekä pienten lasten että ikäihmisten kuntoilun. Liikkujia on riittänyt – myös naapurikunnista.

Lapin Salaman toteuttama hanke keräsi runsaasti eri yhdistyksissä toimivia ihmisiä talkoovoimaksi ja portaat ovatkin näyttö yhdessä tekemisestä. Myöhemmin aluetta on kehitetty mm. valaisuun investoimalla niin, että pimeälläkin on mahdollisuus trapuissa karata!

kuntoportaat

Lapin Linnavuoren kuntoportaat ovat kaiken ikäisten kuntoilijoiden käytössä.

 

3. Terveruoka-messut

MTK-Merikarvia pilotoi hankkeen avulla Terveruoka-messut 2.-3.4.2022 Merikarvialla. Tapahtuma tuotettiin yhteistyössä maataloustuottajien, paikallisten yhdistysten ja kehittäjätahojen, Merikarvian kunnan sekä Merikarvian lukion kanssa. Hankkeen tavoitteena oli satakuntalaisen lähiruoan tietoisuuden lisääminen, pientuottajien esille nostaminen sekä lähiruoan parissa toimivien organisaation kohtauttaminen. Messut onnistuivat erinomaisesti ja toteutetaan myös vuonna 2023.

Naiset messuosastolla

Terveruoka-messut olivat menestys.

 

4. Herra Hakkaraisen talo

Herra Hakkaraisen talo on Sastamalan yksi lapsille ja lapsiperheille suunnatuista matkailun kärkikohteista, sillä vuonna 2003 avatulla talolla käy vuosittain noin 20 000 kävijää. Herra Hakkaraiselle ja Mauri Kunnaksen tuotannolle omistettu talo sai Leader Joutsentenreitiltä investointitukea. Vammalan Seudun Yrityspalvelu Oy peruskorjasi Vammalan Marttilankadulla sijaitsevan kiinteistön tavoitteenaan luoda vetovoimainen ja omaleimainen vierailukohde kaikenikäisille kävijöille.

Herra Hakkarainen polkuautoilee

Herra Hakkaraisen talolla järjestetään tapahtumia lapsiperheille.

 

5. Mediavaunu

Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ja MEKA TV tarjoaa pyörillä liikkuvan Mediavaunun täydellä digitaalisella esitys-, koulutus- ja tuotantolaitteistolla ohjaajineen. Vaunu on kehitetty 2003-2005 Leader plus rahoituksella Karhuseudun kylien käyttöön, mutta nykyään vaunu on SEKKin MEKA TV käytössä koko Satakunnan alueella ja erityisryhmille valtakunnallisestikin; vaunu on vietävissä juuri sinne, missä vain löytyy rahoitusta ja tekemisen innostusta.

Mediavaunun periaatteilla on tuotettu erityisryhmien, lasten, nuorten, aikuisopiskelijoiden ja seniorien sekä kyläyhteisöiden kanssa yli 1000 yhteisöelokuvaa, joista pelkästään Karhuseudun maaseudun kehittämishankkeiden myötä yli 200. Hyvää ideaa ei olla haudattu hankearkistoihin, vaan tekijät toteuttavat ja kehittävät toimintamallia edelleen omissa toiminnoissaan ja myös kyläyhteisöissä.

nuoret kuvaavat videokameralla

Hankkeessa luodulla toimintamallilla kuvataan elokuvia yhä edelleen.

6. Pyhäjärvi-Instituutti

Pyhäjärvi-instituuttisäätiö on perustettu vuonna 1989. Sen tehtävänä on edistää ja kehittää elintarviketaloutta ja ympäristöä koskevaa koulutusta, tutkimusta ja muuta kehitystoimintaa. Erityisosaamisalueita ovat elintarviketalous sekä vesistöjen tila, vesiensuojelu ja -kunnostus. Tavoitteena on Satakunnan elintarviketuotannon kilpailukyvyn turvaaminen kestävästi sekä vesien tilan parantaminen, tietouden lisääminen ja soveltaminen vesistöjen kunnostuksessa.

Pyhäjärvi-Instituutti on toteuttanut ja ollut aktiivinen hankehakija. Hankkeissa on parannettu mm. bio-ja kiertotalouden ekosysteemejä, edistetty kansainvälistymistä, kehitetty luontoympäristöjä luontoarvot huomioon ottaen, lisätty alueen asukkaiden tietoisuutta ympäristökuormituksesta sekä kannustettu yrittäjyyteen.

Kaivamista joenuomalla

Jokea on kunnostettu Hinnerjoella useilla talkoilla.

 

7. Liinmaan muinaislinnan alueen kehittäminen

Eurajoen Linnamaissa merenrannalla Väkkärälahden pohjukassa sijaitsi keskiajalla puinen linnoitus. Linnamaan kylän kyläyhdistys Liinmaan perinneyhdistys ry on lähtenyt tuomaan esiin Liinmaan muinaislinnan tarinaa ja toteuttanut useita Leader-hankkeita muinaislinnan alueen kehittämiseksi.  Yhdistys on tehnyt muinaislinnan alueella pieniä kunnostustöitä risukon raivauksesta polkujen kunnostukseen, rakentanut nuotiopaikan ja järjestänyt erilaisia tapahtumia.  Osana Leader-hanketta toteutettiin myös arkeologiset kaivaukset. Tulevaisuudessa alueelle kohoaa myös satojen ihmisten tilaisuudet mahdollistava paviljonki. Näkökulma on ollut niin paikallisidentiteetin vahvistumisessa kuin matkailun edistämisessäkin. Linnan alue on kyläläisten kohtaamispaikka ja alueen kehittämisestä tullut kylällä yhteen kokoava voima. Muinaislinnan alueen kehittäminen ja tunnettuuden lisääminen on osoitus kotiseuturakkaudesta!

Kyykyssä oleva nainen esittelee ympäristöä ympärillä oleville ihmisille

Liinmaan Perinneyhdistys ry on lähtenyt kunnostamaan ja kehittämään muinaislinnan aluetta.

 

8. Kulttuurikierros Huittinen

Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy:n Kulttuurikierros Huittisiin -hankkeessa elävöitettiin Huittisten keskusta-aluetta ja kivijalkakauppaa yhdistämällä kulttuuri- ja historiaosaamista lisätyn todellisuuden (augmented reality) teknologiaosaamiseen. Hanke toi yhteen kuvataiteilijan, paikallisen kesäteatterin, opaspalvelut, museon, kirjastopalvelut ym. Kierroksen esteettömyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota ja se tuo seikkailullisuutta Huittisten keskustaan. Sisällöistä toimitetut julisteet ovat luoneet mahdollisuuden myös vanhainkodin asukkaille kokea historiallinen seikkailu ja se on tuonut paljon iloa.

Ihmisiä tutustumassa opastauluun

Huittisten keskustasta löytyy kymmenen taulua, jotka johdattavat matkalle Huittisten historiaan.

9. Hormiston rukoushuoneesta Kolmen Kylän Talo

Pyssykankaan, Matomäen ja Hormiston kyläyhdistykset löivät hynttyyt yhteen ja entisöivät Hormiston rukoushuoneesta kohtaamispaikan kyläläisille. Hankkeessa luotiin koko aluetta ja sen eri ikäisiä asukkaita palveleva kylätalo, joka toimii myös loistavasti vuokrattuna juhlakäyttöön. Samalla hankkeessa entisöitiin vanhaa historiaa, sillä Hormiston rukoushuone oli purku-uhan alla. Ennen uutta kylätaloa kylältä puuttui yhteinen tila, koska kylien lopetetut koulut oli myyty yksityisille omistajille. Nyt Kolmen Kylän Talolla on monipuolista toimintaa, tapahtumia, kokoontumisia ja juhlia.

 

Harmaa kylätalo

Kolmen Kylän Talo luo yhteisen kokoontumispaikan kyläläisille Nakkilassa.

 

10. Yhdessä olemme enemmän

Kankaanpään kaupungin ja Kankaanpään Yhteislyseon hankeessa piloitoidaan kokonaisvaltaista liikkumisen mallia, jossa lapsia ja nuoria aktivoidaan positiivisten kokemusten kautta ja kannustetaan liikkumaan. Hankkeessa on kokeilut erilaisia urheilulajeja, vietetään leirejä, tehdään valmennusohjelmia ja toimitaan yhteistyössä seurojen ja lajiliittojen kanssa. Hanke on kansainvälinen ja sillä on partneri Latviasta. Hankkeessa merkittävää on se, että nuoret saavat arvokkaita kokemuksia ja elinikäisiä ystävyyssuhteita myös osallistumalla kansainvälisiin urheiluleireihin ja isännöimällä vieraita kotipuolessa.

 

Nuoria urheilukentällä

Yhdessä olemme enemmän hanke kannustaa nuoria liikkumaan.

 

Ihanan erilaisia hankkeita on ehdolla, vai mitä? Nyt on sinun vuorosi toimia, sillä äänestysaika alkaa nyt! Äänestää voit 28.10. asti. Äänestyslomakkeelle pääset tästä!