Pyhäjärvi-Teatterilla huolletaan ja tuunataan, niin ympäristön kuin talouden hyväksi

Kiertotaloustekoja Satasillan seudulta – Kiertotalous Haltuun -hanke

Vapaaehtoistoimintaan perustuva teatteriyhdistys joutuu käytännön sanelemanakin miettimään materiaalien käyttöä tarkasti ja tehokkaasti, mutta Pyhäjärvi-Teatterilla on asiaan paneuduttu oikein tosissaan. Teatterilla on tilat kahdessa paikassa, kesäteatteri Kauttuan Ruukinpuiston alueella, ja Teatteritalo Pläkki Euran keskustassa. Pläkki on kunnostettu osin Leader Satasillan hanketuen turvin vanhan peltisepänliikkeen tiloihin, ja on nyt koronavuosien jälkeen päässyt aktiiviseen käyttöön.

Tilojen yleiseen kunnostamiseen, sekä tietenkin näytelmissä tarvittavien lavasteiden rakentamiseen tarvitaan niin materiaaleja kuin osaamista. Materiaaleja hyödynnetään kierrätettynä aina kun se on mahdollista, ja tärkeää on myös pitää huolta olemassa olevasta omaisuudesta: ”Kesäteatterilla aloimme irrottaa lavasteiden levyseinät sääsuojaan talveksi, ja ne hyödynnetään seuraavana kesänä uudelleen. Aikaisemmin levyt päätyivät pahimmillaan vuosittain kaatopaikalle”, kertoo teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Mari Hirvelä. Lavasteiden levyjä suojeltiin myös taloussyistä, kun korona-aika laittoi yhdistyksen talouden tiukille. Nyt kesäteatterin rakenteet ovat paremmassa suojassa, kun valtaosa kulisseista on katettu. Tämäkin homma tehtiin talkoilla, kolmen miehen porukalla vuosi sitten.

Kesäteatterin rakenteet talvisessa maisemassa

Kesäteatteri Kauttuan Ruukinpuistossa altistuu monenlaisille sään vaihteluille. Rakenteista ja lavasteista pidetään huolta suojaamalla ja korjaamalla.

Puheenjohtaja kiitteleekin vuolaasti teatteriyhdistyksen toiminnassa mukana olevaa väkeä. Seitsemänhenkinen hallitus muodostaa toiminnan ytimen, mutta kaiken kaikkiaan yhdistyksessä toimii kolmisenkymmentä vapaaehtoista, osa muutaman kerran vuodessa talkoillen, osa aktiivisemmin, ja osalle teatteritoiminnassa oleminen on lähes jokapäiväistä harrastamista. Yhdistys tarjoaa monenlaisen tekemisen mahdollisuuksia, kaikki eivät ole mukana näyttelemässä, vaan hoitavat tärkeitä taustatöitä.

Ihmisiä rivissä kesäteatterin lavalla, paperit kädessä.

Palkitsemisrivissä henkilöt, joiden panos Pyhäjärvi-Teatteriyhdistyksen elinvoiman ylläpitämisessä on ollut mittaamattoman arvokas; vasemmalta Mari, Kimmo, Ulla, Tapio, Sirpa, Aila, Sanna, Jukka, Raija. Erityisesti koronan aikana yhdistyksen talous oli kovalla koetuksella, mutta sinnikkäällä tekemisellä päästiin eteenpäin.

Puvustamista ja näytelmien tarvikkeita etsitään teatteriporukan tai tuttavien omista nurkista ensisijaisesti, ennen kuin lähdetään edes kirppareita koluamaan. ”Maailmassa on aika paljon tavaraa”, toteaa Hirvelä, eli useimmiten tarvittava vaate tai esine kyllä löytyy. Välillä teatterille tarjotaan lahjoituksena esimerkiksi kuolinpesistä tavaroita, mutta varastotilan puutteen vuoksi turhaa tavaraa ei kannata ottaa vastaan.

”Vaikka osa kiertotalousteoistamme on lähtenyt liikkeelle enemmän säästö- kuin ympäristösyistä, on kiertotalouden edistäminen kuitenkin myös koko ajan toiminnassa mukana. Itse olen esimerkiksi tarkkana kertakäyttötuotteiden käytöstä, varsinkin oman porukan kahvikupit yritämme pitää kestokuppeina, ja välttää kertakäyttöisiä”, sanoo Hirvelä.

Tällä hetkellä on alkamassa nuorten ryhmän uusi näytelmä Pikku Prinssi, jossa myös on kekseliäästi hyödynnetty kierrätysmateriaaleja, muun muassa erilaista rekvisiittaa valmistaen. Nuoret ovat saaneet itse keksiä ja valmistaa näytelmän tarvikkeita ja lavasteita. Tämän sivun aloituskuvassa on nuorten ryhmä kesällä 2023 Naapurustossa kuhisee -lastennäytelmästä, jonka käsikirjoittamiseenkin he aktiivisesti osallistuivat. Tällä hetkellä ryhmä harjoittelee Pikku Prinssi -näytelmää, joka esitetään Pläkissä loka-marraskuussa 2023. Kuvassa vasemmalta oikealle Mirella, Sanni K, Benjamin, Iina, Frida, Sanni R-K ja  Mikaela.

Pyhäjärvi-Teatteri ry voitti Kiertotalous Haltuun -hankkeen Kestävän kehityksen viikon arvonnassa sadan euron lahjakortin Elämyskeskus Kaarnikkaan. 

Kuvat: Pyhäjärvi-Teatteri