Upea retkipäivä hankekohteissa

Tiesitkö, että Leader Pyhäjärviseudun alueella on yhdistyksen 25-vuotisen historian aikana ehditty rahoittaa hankkeita yli 15 miljoonan euron edestä? Koska toteutuneita hankkeita on satoja, yhden retkipäivän aikana ehtii tutustua vain murto-osaan mahtavista hankekohteista.

 

Kesäkuun alussa bussiretkellä tutustuttiin upeisiin kohteisiin Säkylässä ja nyt elokuussa on Euran vuoro. 30.8. päästään tutustumaan muun muassa Kauttuan Ruukinpuistoon, Panelian meijeriin ja Euran Sportcenteriin. Katso maksuttoman retken aikataulu ja ilmoittautumisohje.

Säkylässä ensimmäinen pysäkki oli Tuiskulan kesäteatterilla. Tuiskulan kylä on vain 120 savun kylä Säkylän Köyliössä, mutta kyläyhdistys on sitäkin aktiivisempi kulttuuritoimija. Kyläyhdistys on kehittänyt toimintaansa monilla Leader-hankkeilla ja nykyisin paikalla sijaitsee yhtenäinen kulttuurikeskus.

Ihmisiä seurantalon pihalla

Kulttuurikeskus päättyy Tuiskulan seuratalon pihaan.

Viimeisin hanke aloitettiin vuonna 2020. Vaikka aloitus ajoittui pahimpaan koronarajoitusten aikaan, hankkeessa onnistuttiin tekemään pieniä talkoita ja kunnostamaan alueen rakennuksia. Lisäksi ravintola Riippakoivuun hankittiin kalusteita ja alueen kylttejä uusittiin.

Yksi suuri uudistus on kyläyhdistyksen itselleen hankkima Maantilan talo. Kesäteatterin aikana talo voi toimia esimerkiksi äänimiehen tai muun teatterintekijän asuntona ja mahdollisuuksien mukaan sitä vuokrataan Tuiskulan kyläläisille. Maantilan talon pihassa on myös sauna ja navetta.

Tuiskulan kulttuurikeskus päättyy Seuratalolle. Siellä järjestetään esimerkiksi Talviteatteriesityksiä ja talo toimii juhlapaikkana. Tuiskulan kyläyhdistyksen hankkeista on valmisteilla myös hankevideo.

Paluu sota-ajan Karjalaan

Kun Räisälä-museo muutti Kokemäeltä Köyliöön, kunnostettiin kiinteistöä Leader-hankkeella. Räisälä-keskukseen hankittiin uutta kalustusta ja uusittiin kylttejä.

Räisälä-keskus ja -museo kertovat yhden luovutetun Karjalan pitäjän, Räisälän, historiasta aina kivikaudelta sotavuosiin saakka. Ennen kaikkea Räisälä-keskus kertoo tarinaa ihmisistä, jotka joutuivat jättämään kotinsa ja sopeutumaan uuteen elämään.

Räisälä-keskuksen kertoma tarina on mielenkiintoinen erityisesti karjalasta kotoisin oleville ja heidän jälkeläisilleen. Siirtolaisuus, selviäminen ja sopeutuminen ovat kuitenkin ajankohtaisia aiheita meille kaikille ja muualta Suomeen tulleille.

Ihmiset tutkivat museon esineistöä

Räisälä-museo kertoo elämästä Räisälässä kivikaudelta sota-aikaan asti.

 

Vuosi Köyliössä Laatikkokaupalla

Helsingistä Köyliön entiseen kunnanvirastoon muuttanut Laatikkokauppa on pyörinyt uusissa tiloissa vuoden ajan. Kirsi Pitkänen kertoo, että ilman Leaderin investointitukea, Laatikkokauppa ei olisi siinä, missä on nyt. Katso Kirsin haastatteluvideo.

Ihmisiä puusepän verstaalla

Laatikkokaupan tuotantotilat sijaitsevat Köyliön entisellä kunnanvirastolla.

Ajatus muuttaa Köyliöön syntyi, kun Pitkänen alkoi miettiä: ”Voisiko elämä olla onnellisempaa maalla?” Köyliön kunnanvirastoon remontoitiin tuotantotilojen lisäksi asunnot Laatikkokaupan työntekijöille. Koska työmatka on vain minuutin mittainen, on työntekijöillä enemmän vapaa-aikaa.

Vaikka Laatikkokauppa toimii myös verkossa, on Köyliössä panostettu Shop Local -ajatteluun. Laatikkokaupan omien tuotteiden lisäksi tehtaanmyymälässä on myynnissä muidenkin lähituottajien tuotteita. Yrttipajan valikoimaa, paikallisia makeisia, Anttilan tilan tuotteita ja hunajaa voi ostaa matkaan mukaan. Tänä kesänä Laatikkokaupan yhteyteen avautui myös Taidekahvila.

Puulaatikoita ja anopinkieliä

Puulaatikot sopivat suomalaiseen sisustukseen.

Luonto- ja retkeilykohde Kaarnikka

 

Eräelämyskeskus Kaarnikka on upea luonto- ja retkeilykohde Säkylässä. Kankaanpään kyläyhdistyksen ylläpitämä Kaarnikka kunnioittaa luonnon rauhaa ja se soveltuu niin päiväretkeilyyn kuin yöpymiseenkin. Metsäjärven kotaa ja laavua voi vuokrata omaan käyttöön ja kodassa mahtuu nukkumaan viisi henkeä. Vuonna 2019 valmistui saunatupa, jossa on myös yöpymismahdollisuus.

Mies saunan edustalla

Samuli Vahteristo toimii aktiivisesti Kankaanpään kyläyhdistyksessä.

Kankaanpään kyläyhdistys on aktiivinen hanketoimija. Kaarnikka on rakennettu lähes kokonaan talkootyönä. Kylää on kehitetty paljon muutenkin. Esimerkiksi Kuninkaanlähteen pohja puhdistettiin ja hanke valittiin Suomessa Vuoden maisemateoksi vuonna 2015.

Turkoosi vesi ja punainen tupa

Kuninkaanlähteen kunnostus on vuoden 2015 maisemateko Suomessa.

Arena on Lännen Kyläyhdistyksen valtakuntaa

Jos mielii saunaan ja uimaan, on Lännen Kyläyhdistyksen hallinnoima Arenan-alue Pyhäjärven rannalla hyvä kohde. Uimaranta ja pitkä laituri ovat kaikkien käytössä. Myös rantasauna ja sen yhteydessä oleva takkatupa ovat päässeet kyläyhdistyksen pyörittämien hankkeiden avulla uuteen kukoistukseen. Arenan saunaa ja takkatupaa voi myös vuokrata omaan käyttöön.

Laiturin portaat ylhäällä

Arenan saunalta pääsee uimaan niin kesällä kuin talvellakin.

 

Jos Pyhäjärviseudun kehittäminen ja alueen tarinat kiinnostavat, lähde mukaan Euran retkelle 30.8.