Kiertotaloustyöpajoista saatiin tietoa ja sparrausta kehittämiseen

Kiertotalous Haltuun -hankkeessa järjestettiin syksyllä-24 kaksi kehittämistyöpajaa, joissa aiheena oli kiertotalouden kehittäminen yrityksissä. Kouluttajana ja sparraajana toimi Nina Maarit Partanen Suomen Ympäristöopisto Syklistä. Tästä uutisesta löydät työpajojen antia ja vinkkejä tiedon lähteille, jota kertyi niin kouluttajalta kuin osallistujilta.

Kattava katsaus kiertotalouteen ja vastuullisuuteen, hiilijalanjälkeen ja kompensointiin on SYKLIn julkaisema Vastuullisuuden opas pk-yrityksille. Oppaassa käsitellään muun muassa yritysvastuun ja ESG (Environment, Social, Governance) -periaatteiden merkitystä, jotka auttavat yrityksiä ymmärtämään ja hallitsemaan toiminnastaan aiheutuvia ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia sekä hallintotavan vastuullisuutta. Lisäksi opas tarjoaa käytännön työkaluja ja esimerkkejä, kuten kiertotalouden liiketoimintamalleja ja vähähiilisyyden saavuttamiseksi tarvittavia toimenpiteitä.

Esimerkkejä kiertotalouden mukaisesta liiketoiminnasta

SYKLIn oppaasta löytyy esimerkkejä yrityksistä, joiden liiketoiminta perustuu kiertotalouteen. Esimerkkejä on poimittu osin SITRAn julkaisemasta Kiertotalouden kiinnostavimmat -listalta, johon voi tutustua verkossa. Listalta löytyy hyvin erilaisia ja eri kokoisia yrityksiä, kuten vaikkapa Ponsse, joka panostaa metsäkoneiden rikkoutuneiden osien korjaamiseen ja kunnostukseen, tai Lindström, joka tarjoaa työvaatteet tai muut työpaikan tekstiilit vuokraamalla, myös korjaten ja huoltaen tuotteet.

Suunnittelu ja tuotekehitys on olennaista

Olennainen osa kiertotalouden mukaista liiketoimintaa on suunnittelu ja tuotekehitys. Jotta arvokkaat resurssit saadaan kiertämään, ja niiden elinikää voidaan pidentää, tarvitaan suunnittelua. Jokaisessa yrityksessä on mahdollista suunnata toimintaa kohti kiertotaloutta, yleensä tällöin myös toiminta tehostuu ja materiaalia säästyy, tai syntyy kokonaan uusia innovaatioita.

LAB-ammattikorkeakoulun julkaisemassa KISU – Muotoilijan opas -julkaisussa käsitellään kiertotalouden mukaista suunnittelua tuotemuotoilijan näkökulmasta, mutta opas soveltuu hyvin kenelle tahansa, joka haluaa perehtyä siihen, mitä kaikkea kiertotalous voi tarkoittaa tuotteita suunniteltaessa. Oppaan avulla on hyvä perehtyä kestävään elinkaariajatteluun.

Vastuullisuusraportointi on mahdollisuus pohtia prosesseja

Paljon puhuttava aihe tällä hetkellä on vastuullisuusraportointi, ja tätä käsiteltiin myös työpajoissa. Vaikka EU:n direktiivi velvoittaa tällä hetkellä suoraan vain isohkoja yrityksiä raportoimaan, valuu vaikutus myös pienempiin yrityksiin, jos ja kun he toimivat alihankkijoina isommille yrityksille. Raportointiin liittyen on tarjolla paljon koulutusta, webinaareja ja tietoiskuja.

Vastuullisuusraportointia ei kannata nähdä ikävänä velvoitteena, vaan mahdollisuutena kehittää yritystä, ja myös viestiä asiakkaiden ja muiden sidosryhmien suuntaan tehdystä kehitystyöstä. Hyvänä esimerkkinä visuaalisesti houkuttelevasta vastuullisuusraportista on muun muassa FabPatch/Vaatelaastarin vastuullisuusraportti.

Lue myös kahden työpajoihin osallistuneen yrityksen tarinat siitä, miten kiertotalous näkyy heidän yritystensä kehittämisessä.

Suuri osa kiertotaloutta edistävistä toimista pohjautuu EU:n julkaisemaan, isoon kiertotalouspakettiin, jonka alla edistetään useita kiertotalouteen liittyviä aloitteita. Kiertotalouspaketin periaatteista voi lukea muun muassa Valtioneuvoston tiedotteesta.