Kiertotalous ja laajemminkin vastuullisuus on tärkeä asia niin pienissä kuin isoissa yrityksissä. Pieni sisustussuunnittelun yritys Unelmaneliöt panostaa kiertotalousajatteluun yhtä lailla kuin isompi keittiöalan tuotantoyritys Fredman Group. Kummassakin yrityksessä pohditaan ja kehitetään kiertotalouden mukaista toimintaa, oman yrityksen näkökulmasta.
Kiertotalous voi tarkoittaa yritysten arjessa ja strategioissa erilaisia asioita, riippuen yrityksen toimialasta ja liiketoimintamallista. Yhdistävä tekijä kiertotaloudessa kuitenkin on jätteen ja hävikin vähentäminen, arvokkaiden resurssien kiertoon ja käyttöön saaminen ja neitseellisiä raaka-aineita säästävät liiketoimintamallit.
Unelmaneliöiden arvoissa mukana elinkaariajattelu
Euralaisen sisustussuunnittelua ja esteettömyyskartoituksia tarjoavan Unelmaneliöt-yrityksen suunnittelun lähtökohtana ovat aina asiakkaiden tarpeet ja toiveet:
– Vaikka sisustussuunnittelussa uudistetaan ja muokataan tiloja, voidaan usein hyödyntää vanhaa, ja tähän mielelläni myös kannustan asiakkaita. Esimerkiksi kiintokalusteiden runkoja tai mattolaattoja on helppoa käyttää uudelleenkin, pohtii yrittäjä Anne-Mari Marjamäki.
Olemassa olevien elementtien hyödyntäminen on yleensä myös kustannusmielessä järkevää, aina ei kannata uusia kaikkia. Tärkeää on miettiä myös hankintojen elinkaarta, ovatko ne laadukkaita ja kestäviä, huollettavia ja paikassaan toimivia. Marjamäellä onkin toimittajalistallaan useita hyväksi havaittuja yrityksiä, joiden tuotteisiin hän luottaa. Monet tavarantoimittajat myös kertovat laajasti käytössä olevista materiaaleista ja niiden tuotannosta, mikä antaa arvokasta tietoa, jota voi jakaa myös eteenpäin Marjamäen omille asiakkaille.
– Tässä on itsellekin jatkuva oppimisen paikka, aina on lisää tietoa omaksuttavaksi ja perehdyttäväksi, mutta hyvä niin, mieluummin liikaa tietoa kuin liian vähän, naurahtaa Marjamäki.
Digitaalisuuskin tukee kiertotaloutta
Sisustusalalla monet toimijat tarjoavat kierrätettyjä tuotteita, esimerkiksi toimistokalusteita on helppo hankkia käytettynä. Tekstiilimateriaaleissa osa kuiduista voi olla kierrätyspohjaisia, tai vaikkapa pintakäsittelyssä käytetyn laastin säilytysastiat on suunniteltu kierrätettäviksi. Kiertotalous laajenee siis toimialalla monella tavalla, ja sen huomioiminen on entistä helpompaa. Digitaalisuuskin tarjoaa mahdollisuuksia, muun muassa vähentämällä turhia tulosteita, ja auttamalla asiakkaita valitsemaan mieleisiään hankintoja.
– Käytän 3D-suunnitteluohjelmaa, jolla varmistutaan muun muassa tilankäytöstä, mitoista ja väreistä. Suunnitelman voi myös jakaa asiakkaalle linkkinä, jolla hän pääsee tarkastelemaan suunnitelmaa omalla tietokoneella 3D:nä. Piirrokset voi muuntaa myös valokuvamaisiksi, eli suunnitelma näyttää entistäkin realistisemmalta ja asiakas hahmottaa tilan sellaisena kuin se tulee olemaan. Näin vältytään helpommin virhehankinnoiltakin, listaa Marjamäki teknologioiden tarjoamia mahdollisuuksia, jotka kiertotalousajattelun mukaisesti auttavat hävikin vähentämisessä.
Fredman Groupilla kiertävät raaka-aineet ja tuotteet
Fredman Groupilla kiertotalous ja sen toteuttaminen on ollut mukana yrityksen kehittämistyössä jo pitkään.
– Erityisesti yrityksessä on kehitetty suodatinpussien valmistuksesta syntyvän materiaalisivuvirran kierrätystä, kertoo laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Kaarina Kiema.
Suodatinpussien tuotannossa syntyvä ylijäämämateriaali paalataan ja kuljetetaan takaisin paperinvalmistajalle, joka käyttää raaka-aineen taas uusien paperien valmistukseen. Näin saadaan arvokas raaka-aine hyötykäyttöön.
Tehtaalla syntyvät jätteet lajitellaan muutenkin tarkasti ja lajittelua on helpotettu pohtimalla jokaisen tuotantopaikan jätteiden mahdollisimman sujuvaa kierrätystä, esimerkiksi tarjoamalla oikean kokoisia jäteastioita.
– Olemme vieneet myös yrityksen ainoan sekajäteastian melko kauas muista tiloista, jolloin ei tule houkutusta heittää jotakin kierrätykseen kelpaavaa sekajätteeseen vain tavan vuoksi, Kiema naurahtaa. Sekajätettä ei yrityksessä synnykään juuri ollenkaan, vuoden 2023 loppusaldo oli kymmenen kiloa koko ison tuotantolaitoksen osalta.
Pystyykö tämän kierrättämään?
Fredman Groupin tulevaisuuden tavoitteissa isona asiana on tuotteiden kierrätettävyyden jatkuva parantaminen. Koska monet yrityksen valmistamista tuotteista ovat kertakäyttöisiä, on tärkeää pohtia sitä, miten käytetyt tuotteet hävitetään, ja miten ne mahdollisimman vähän rasittavat ympäristöä.
– Olemme kehittäneet sekä tuotteita että pakkauksia kierrätettävämmiksi. Pakkauksessa se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koko pakkaus on samaa materiaalia, niin sanotusti monomateriaalia, jolloin se on helppo kierrättää yhteen lajitteluastiaan. Teemme esimerkiksi Finnairille kartonkipakkauksia, joissa tarjotaan lentokoneissa matkustaville asiakkaille ruokia. Uuden tuotteen kehittäminen vaati koko tuotantoketjulta yhteistyötä, jotta uudenlaisen tuotteen tuotanto saadaan toimimaan kaikkien kannalta optimaalisesti. Yhteistyössä kehitetyillä ateriapakkauksilla pystyttiin auttamaan Finnairia vähentämään heillä käytössä ollutta kertakäyttömuovia, kuvailee Kiema kehitystyötä kiertotalousratkaisuiden eteen.
Tärkeää on myös kertoa kierrättämismahdollisuuksista ja -tavoista, ja viestintään onkin panostettu Fredman Groupilla. Esimerkiksi monissa pakkauksissa kerrotaan, miten ne kierrätetään, myös erilaisia videoita on tehty tarjoamaan tietoa oikeanlaisesta kierrättämisestä.
Unelmaneliöt
- Yhden henkilön yritys Eurassa
- Yrittäjä Anne-Mari Marjamäki
- Tarjoaa sisustussuunnittelua ja esteettömyyskartoituksia
- Asiakkaina kotitalouksia, yrityksiä ja julkisia toimijoita
Lue Unelmaneliöiden vastuullisuusajattelusta
Fredman Group Oy
- Valmistaa keittiötarvikkeita ja ruoan pakkausratkaisuja
- Tuotteita yrityksille ja kuluttajille
- Tehdas Rauman Lapissa, pääkonttori Espoossa
- Työntekijöitä 70