Oletko bongannut EU-rahoituksesta kertovan kyltin retkeilyreitillä tai taukopaikan laavun kyljessä? EU:n maaseuturahaston tuella on kunnostettu lukuisia ulkoilupaikkoja ja luontopolkuja, kehitetty retkeilyreittejä ja rakennettu monia laavuja. EU:n maaseuturahaston tukia myöntävät ELY-keskukset ja paikalliset Leader-ryhmät.
Tässä muutamia poimintoja Satakunnan Leader-ryhmien rahoittamista kaikille sopivista ulkoilukohteista:
Nasulammen elämyspolulla Raumalla luonto tulee tutuksi koko perheelle
Rauman Ladun ylläpitämän Latumajan reitin varrella sijaitsee pieni lampi, jota kutsutaan Nasulammeksi. Sen ympärille on rakennettu Lasten elämyspolku, jonka avulla voi tutustua lammen luontoon kivojen aktiviteettien kautta. Helppokulkuinen esteetön reitti sopii myös liikuntarajoitteisille. Pyynpäänkadun ja Metsätähdentien P-paikalta on matkaa Nasulammen elämyspolulle noin 600 metriä.
Hierkonpolulle Pyhärannan Reilassa pääsee vaikka lastenrattailla
Reilan Kyläyhdistys Reidu ry on kunnostanut retkeilyreitin maastoltaan upeasti vaihtelevalle, entiselle armeijanharjoitusalueelle. Merenrantaa kulkevalla kolmen kilometrin mittaisella janareitillä on opasteet, laavu, nuotiopaikka sekä käymälä. Reitti on merkitty Reidun saunan ja Kyhkärännokan välille. Parkkipaikkoja on kolme. Polku on etenkin Säikän laavun alueella hyvin leveä ja kulkemaan pääsee myös esimerkiksi lastenvaunujen kanssa. Rannalta on upeat maisemat Selkämeren kansallispuistoon. Reidu sai polun kunnostamiseen ja retkeilyrakenteiden tekoon Leader-tukea EU:n maaseuturahastosta. Kyläyhdistyksen aktiivit tekivät kaikki rakennustyöt talkoilla.
Harjureitiltä löytyy sopivia lenkkejä ja taukopaikkoja kaikille
Harjureitti ulottuu neljän kunnan alueelle Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajalla. Harjureitillä on yhteensä noin 28 kilometriä yhtenäistä ulkoilureittiä, joka koostuu eri mittaisista ja tyyppisistä lenkeistä. Noin puolet reitistöstä on valaistu. Suurin osa reitistöstä on helppokulkuista ja kuljettavissa jalan tai pyörällä. Reitistön varrella on yhdeksän erilaista taukopaikkaa, joista isoin osa on helposti saavutettavissa. Kumpuileva harjumaasto tarjoaa myös haasteita kuntoilijoille. Talvisin ”Pikkulappinakin” tunnettu Harjureitti on suosittu hiihtopaikka.
Vampulan ulkoilumajalta lähtee myös frisbeegolfrata. Isosuon pitkospuilla pääsee tutustumaan suoluontoon. Näköalalaavulla ja Klemelaavulla voi nauttia eväitä korkeissa maisemissa. Myllylähde ja sen lehtoluonto on monipuolinen kohde, jota täydentää Myllytuvan geologia- ja pohjavesinäyttely.
Harjureittiä ja siihen liittyviä palveluja on vuosien saatossa kehitetty useilla hankkeilla. Viimeisimpänä esimerkiksi Leader-tuella selvitettiin reitistön kunnostustarpeita, laadittiin uudet modernit nettisivut reitistölle sekä myönnettiin paikalliselle yrittäjälle tukea fatbike-vuokrauksen aloittamiseen reitille. Harjureitin kunnossapidosta vastaavat Loimaan ja Huittisten kaupungit sekä Oripään ja Säkylän kunnat.
Ulvilan Kaasmarkun jokilehdon luontopolku lumoaa
Luonnonkauneutta ja historiaa tarjoileva Kaasmarkun luontopolku sopii hyvin koko perheelle. Vajaan kahden kilometrin mittainen helppokulkuinen reitti alkaa Kaasmarkun Keskisen myllyn lähettyviltä ja sen varrelta löytyvät opasteet sekä nuotio- ja levähdyspaikkoja.
Kaasmarkun kyläyhdistys on kunnostanut luontopolkua ja historiallista myllyä Kaasmarkunjoen varrella Leader-tuella.
Kräsooran esteetön lähiluontokohde tarjoaa helpon tavan retkeillä
Merikarvian Kräsoorassa on esteetön laavu, käymälä sekä laituri. Parkkipaikalta laavulle on matkaa kaksi sataa metriä ja tie tehtiin esteettömäksi, joten se on kuljettavissa pyörätuolilla ja lastenvaunuilla. Kohde tarjoaa kaikenkuntoisille mahdollisuuden ihailla Selkämeren kansallispuiston maisemista ja nauttia retkieväät merenrannalla.
Kräsooran saarella sijaitseva luontokohde toteutettiin Leader-hankkeena. Merikarvian kunta sai EU:n maaseuturahastosta tukea retkikohteen hankintoihin ja rakennustöihin.
Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark – soiden, harjujen ja lähteiden taikaa
Lauhanvuori-Hämeenkangas on virallinen UNESCO Global Geopark, joka ulottuu kolmen maakunnan: Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan alueelle. Sen luontokohteet esittelevät kehitystä muinaisesta vuoristoseudusta laakeaksi suomaaksi.
Satakunnan puolella Hämeenkankaan ulkoilureitit tarjoavat monipuoliset ulkoliikunta ja retkeilymahdollisuudet. Yli 20 laavua ja huollettua taukopaikkaa pitävät huolen siitä, että jokaiselle löytyy tilaa. Alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat historiallisestikin kiinnostavat Jämijärven Uhrilähde ja Kankaanpään Kuninkaanlähde.
Huidankeidas Kankaanpään Honkajoella on yksi Etelä-Suomen näyttävimmistä keidassoista, sen komeutta voi ihailla lintutornista. Geopark-alueen suoluontoon pääsee tutustumaan myös Karvian Neva-Lylyn pitkospuita pitkin, jotka paikalliset rakensivat talkoilla. Neva-Lylyn hieman yli kilometrin mittainen reitti laavuinen on mukava retkikohde koko perheelle.
Geoparkin kehittämisessä on ollut mukana lukuisa joukko ihmisiä paikallisten yhdistysten, yritysten, kuntien ja oppilaitosten kautta. Alueen infraa ja matkailupalveluita on kehitty EU:n maaseuturahaston hankkeilla alueen Ely-keskuksien ja Leader-ryhmien kautta. Tutustu kohteisiin ja palvelutarjontaan Geoparkin sivujen kautta!
Leader-rahoituksesta isoin osa (42%) tulee EU:n maaseuturahastosta, jolla kehitetään Euroopan maaseutualueita. Siksi Leader-hankkeilla kehitetyissä kohteissa on esillä EU-lippulogo. Loput Leader-rahasta tulevat valtiolta (38%) ja alueen kunnilta (20%).
Isoimman työn monissa ulkoilukohteissa tekevät kuitenkin paikalliset yhdistykset ja aktiiviset ihmiset, jotka talkoovoimin ylläpitävät ja kunnostavat reittejä ja taukopaikkoja meidän kaikkien iloksi.
Leader myöntää rahoitusta esimerkiksi yhdistyksille, seuroille ja muille julkisyhteisöille alueen vapaa-ajanviettomahdollisuuksien ja ympäristön parantamiseen.