Miten ideasta tulee hanke? – Käy läpi viiden rastin hankesuunnistus

Oletko joskus harkinnut Leader-hankkeen hakemista, mutta ajatellut, että se vaatii liikaa työtä. Tosiasia on, että jonkin verran paperityötä ja selvittelyä hankkeen hakeminen vaatii, mutta yksin siitä ei tarvitse selviytyä. Neuvoa ja tukea on saatavilla koko projektin ajan.

Hankkeen hakemisen voi jakaa yksinkertaisiin etappeihin. Tervetuloa tutustumaan viiden rastin hankesuunnistukseen:

1: ideasta hankkeeksi

Kun sinulla on hankeidea tai jokin tarve, johon voisit saada ratkaisun hankkeella, ota yhteys Leader Satasillan henkilöstöön. Saat tietää, onko ideastasi hankkeeksi. Jos saat vihreää valoa, saat apua hankkeen suunnitteluun.

2: hankkeen valmistelu

Tämä vaihe vaatii hieman selvittelyä. Jos sinulla on yhdistys, sinun pitää huolehtia, että yhdistyksesi tiedot PRH:n yhdistysrekisterissä ovat ajan tasalla. Rekisteristä näet esimerkiksi kenellä on nimenkirjoitusoikeus. Kun rekisteri on kunnossa, pääset hakemaan suomi.fi-valtuuksia. Valtuuksia tarvitaan, jotta myöhemmin pääset jättämään hankkeen vireille sähköisessä Hyrrä-palvelussa. Myös yrittäjät tarvitsevat valtuuksia. Lisäksi sinulla pitää olla kunnossa hankesuunnitelma tai liiketoimintasuunnitelma, kustannusarvio ja lupa-asiat.

3: jätä hakemus hyrrään

Kun olet allekirjoittanut ja lähettänyt hankehakemuksen sähköisessä Hyrrä-palvelussa, hankkeesi on vireillä. Leader Satasillan hallitus käsittelee hankkeen kokouksessaan ja puoltaa hankettasi. Hankkeen tulee noudattaa Satasillan Kasvava, kestävä, kehittyvä -strategiaa ja hallitus pisteyttää hankkeesi strategian pohjalta laadittujen valintakriteerien perusteella. Tämän jälkeen saat virallisen rahoituspäätöksen Satakunnan Ely-keskukselta.

4: lähde toteuttamaan hanketta

Nyt pääset laittamaan kädet saveen ja toteuttamaan hankkeesi suunnitelman mukaan. Muista myös tiedottaa hankkeestasi, jotta muutkin kuulevat loistavasta ideastasi. Jos hankkeesi on pitkä, voit hakea maksatusta tarpeen mukaan jo hankkeen edetessä. Maksatuksen hakemisessakin ota yhteyttä Satasiltaan. Palvelu on vain puhelinsoiton tai sähköpostiviestin päässä.

5: maali!

Nyt on aika tuulettaa! Olet saanut vietyä hankkeen päätökseen ja rahat ovat tililläsi. Nauti täysillä hankkeen lopputuloksesta.