Metsälinkki Oy on todiste siitä, että omaan ideaansa uskomalla voi siirtää vuoria. Drone-kuvauksen metsämittaukseen yhdistänyt pioneeriyritys näki metsän puilta ja kasvaa nyt alan mukana.
Metsälinkki Oy tuottaa inventointitietoa metsästä ilmakuvauskoptereita eli droneja hyödyntäen.
– Drone-lennolla metsästä saadaan erilaista tietoa riippuen siitä, millaisia antureita, kameroita ja muita laitteita kopterissa on kiinni. Saadun aineiston perusteella voidaan tuottaa tietoa esimerkiksi metsän tilavuudesta, arvosta ja terveystilanteesta, toimitusjohtaja Juuso Hiedanpää kertoo.
Metsäkartoituksista ja mittaamisesta mies kiinnostui jo opiskellessaan metsäinsinööriksi. Yritys perustettiin loppuvuodesta 2015, jolloin drone ei ollut vielä tuttu laite – ainakaan vastaavassa käytössä. Metsälinkki Oy on perheyritys. Mukana operatiivisessa toiminnassa on alusta saakka ollut myös Juuson äiti Irene Hiedanpää.
– Tein toiminimellä töitä metsänhoitoyhdistyksille muuan muassa työhyvinvointiin liittyen. Kun Juuso opiskeli ja pohti yrityksen perustamista, tuli ajatus, voisiko nämä jotenkin yhdistää, hän kertoo.
Metsälinkki Oy:n käyttämät suomalaisvalmisteiset ilmakuvauskopterit eli dronet maksavat Irene ja Juuso Hiedanpään mukaan pienen henkilöauton verran. Kotimainen kopteri on ehdoton. – Teknisiin laitteisiin tulee välillä vikaa. Huollon täytyy toimia luotettavasti.
– Jotain uutta. Se oli se ajatus meillä. Metsän mittaus on ollut samanlaista melkein 70 vuotta. Halusimme tuoda metsänhoitoon jotain uutta. Myös isäni on mukana yrityksessä. Juuri hän taisi ensimmäisen kerran lukea droneista jostain tekniikan maailmasta, Juuso Hiedanpää naurahtaa.
Kun löytyi suomalainen kopterivalmistaja Muuramesta, se oli valmista.
– Kopterivalmistajakin oli vielä pieni yhden hengen yritys, kun ostimme ensimmäisen kopterin. Nyt heilläkin on jo 4-5 työntekijää.
Leader-tuki auttoi alussa, nyt koptereita jo neljä
Ensimmäisen ilmakuvauskopterin hankintaan haettiin investointitukea Leader Karhuseudulta. Hiedanpäät sanovat, että tuella oli alkuvaiheessa aika isokin merkitys.
– Jälkikäteen ajateltuna me vain ostettiin kopteri ilman tietoa tulevaisuudesta. Oli pakko hankkia drone, vaikkei ollut vielä yhtään asiakasta. Toimme alussa paljon esiin sitä, että olemme saaneet tukea. Ajattelimme sen auttavan, että joku muukin on meidän ideaamme uskonut, Irene Hiedanpää sanoo.
– Alkuun Juuso kiersi joka paikassa esittelemässä kopteria ja sen mahdollisuuksia. Se on nyt kantanut hedelmää.
Päivässä yhdellä kopterilla voidaan kuvata noin 200 hehtaarin alue, mutta tämä riippuu paljon myös olosuhteista.
Metsälinkki on tänä vuonna investoinut kolmeen uuteen kopteriin ja palkannut kaksi uutta työntekijää. Työntekijät operoivat Tampereella, Mikkelissä sekä Joensuussa. Yrityksen toimialueena on koko Suomi.
– Yhteensä meillä on nyt kolme ulkopuolista työntekijää. Ala vaatii etenkin innostuneisuutta ja kehittäjämieltä, kaikkiin haasteisiin ei ole valmista ratkaisua. Täytyy antaa työntekijöille krediittiä siitä, että ovat olleet mukana kehittämisessä. Meillä on ollut onnea, että ollaan saatu tiimiin hyviä työntekijöitä, Juuso Hiedanpää sanoo.
Hän myöntää, että toki epäilys on välillä hiipinyt mieleen, mutta toimintaa on määrätietoisesti viety eteenpäin.
– Meillä on ollut alusta saakka tavoitteena kasvu. On vain pitänyt luottaa siihen, että näillä laitteilla tullaan tekemään paljon.
Jatkuvaa tuotekehitystä yhdessä asiakkaiden kanssa
Metsälinkin kuvaus perustuu fotogrammetriaa eli kuvamittaukseen. Kuvaamalla sama piste monesta kuvakulmasta saadaan tarkkaa sijaintitietoa hyödyntämällä luotua metsästä kolmiulotteinen malli. Jälkilaskennassa analysoidaan kuvauksessa saatua aineistoa käyttötarkoituksen mukaan. Apuna on myös muista lähteistä saatavilla oleva metsävaratieto.
Yritys on 3,5 toimivuotensa aikana ehtinyt olla mukana lukuisissa hankkeissa ja projekteissa. Yhteistyökumppaneita on runsaasti ja työkeikat vaihtelevat paljon. Tärkeä yhteistyökumppani on ollut etenkin vantaalainen MosaicMill Oy, jonka projekteissa Metsälinkki toimii kuvaajana ja aineiston tuottajana.
Yhdeksi mielenkiintoisimmaksi projektiksi Juuso Hiedanpää nostaa MetsäGroupin kanssa tehdyn yhteistyön. Yhtiö lähti ensimmäisenä isoista metsäyhtiöistä testaamaan uudenlaisia metsänmittausmenetelmiä droneja hyödyntäen. Tavoitteena on ollut kehittää muun muassa metsäsuunnitelmien tekoa ja kirjanpainajatuhojen tunnistamista.
– Metsäasiantuntija voi kartoittaa keskimäärin 30 hehtaaria päivässä, dronella voidaan saada sama tieto 40 minuutin lennolla. Toki lisäksi tulevat vielä jälkityöt, hän kertoo.
Jämptiys, tunnollisuus, luotettavuus; jos tehdään virhe, myös myönnämme sen. Asiakaspalvelusta lähdetään, Hiedanpäät kertovat yrityksen arvoista. Toimistolla Porin Kyläsaaressa ollaan Juuso ja Irene, muualla äiti ja poika. Työroolit auttavat perheyrityksessä.
Kesällä varmistui myös iso tilaus Suomen Metsäkeskukselta, joka pyrkii digitalisoimaan tarkastuskäyntejä ilmakuvausta hyödyntäen.
– Metsänkäyttö, hirvituhot, kemera-tuet – kuvauksella pyritään nopeuttamaan ja helpottamaan tarkastuksia. Ilmakuvaus ei varmastikaan korvaa kaikkia käyntejä, mutta toimii täydentäjänä, Juuso Hiedanpää sanoo.
Iso osa prosessia on yrityksen perustamisesta saakka ollut tuotekehitys; millaista materiaalia voitaisiin tuottaa, mitä kuvasta saadaan irti? Myös tekniikka vanhenee yllättävän nopeasti. Hiedanpää vertaa kehitystä matkapuhelimeen.
– Nyt voi jo tuntua hassulta jokin vuodenkin takainen juttu; miksi me niin teimme. Se on oikeastaan sama kuin kännyköissä ennen vanhaan. Uusia ominaisuuksia kameroista kosketusnäyttöihin tuli nopeaan tahtiin.
Vaikka yritys keskittyy pitkälti metsäalaan, on työkeikkoja myös esimerkiksi maataloudessa ja infrapuolella. Toimialoja, joissa dronea voitaisiin hyödyntää, putkahtelee Juuso Hiedanpään mukaan koko ajan lisää.
– Tänäänkin on jo tullut kaksi uudenlaista yhteydenottoa.